Crampele musculare sunt contractii involuntare dureroase manifestate la nivelul unui muschi sau al unui grup de muschi. In general, crampele musculare pot aparea la nivelul muschilor gambei, muschilor posteriori ai coapsei, cvadricepsului, muschilor bratelor, abdomenului sau al muschilor intercostali.
In general, crampele musculare apar in timpul noptii, ca rezultat al efortului de peste zi. Crampele musculare care apar in timpul zilei pot fi cauzate frecvent de gimnastica sau de efortul imediat dupa masa.
Cauzele crampelor musculare
Crampele musculare pot avea cauze variate, precum mesele abundente, temperaturile extreme - frigul sau caldura, oboseala musculara, pozitia incorecta a membrelor, starile de efort prelungit, miscarile realizate gresit, deshidratarea si eliminarea sarurilor minerale prin intermediul transpiratiei, lipsa de calciu, suprasolicitarea unei grupe musculare, arteriopatiile cronice ale membrelor inferioare, circulatia precara a sangelui si carenta de minerale.
Crampele musculare se pot manifesta prin dureri musculare acute si ascutite de tipul spasmelor sau contractiilor care pot aparea cu precadere in zona picioarelor, precum si prin umflaturi ale tesutului muscular care poate fi simtit sau vizibil sub piele.
Totodata, suprasolicitarea unui muschi, deshidratarea, loviturilor, intinderile musculare sau mentinerea corpului intr-o anumita pozitie pe o perioada mare de timp pot conduce la aparitia crampelor musculare.
Cele mai frecvente crampe musculare apar la nivelul gambei si pot avea drept cauza o circulatie sanguina inadecvata din cauza careia arterele se ingusteaza la nivelul piciorului, producand dureri, in special in timpul exercitiilor fizice. Dupa incetarea efortului fizic, crampele se estompeaza si ulterior dispar.
O alta cauza o reprezinta compresiunea nervilor in coloana vertebrala, durerea fiind resimtita sub forma de crampe musculare la nivelul membrelor inferioare, senzatia acutizandu-se in special la mers. In astfel de situatii, se recomanda mersul intr-o pozitie flexata a corpului pentru ameliorarea simptomelor.
Dozele foarte scazute de potasiu, calciu, magneziu pot contribui la aparitia crampelor in zona gambelor, la fel ca si unele medicamente diuretice indicate pentru tratarea hipertensiunii arteriale care genereaza pierderi de potasiu.
Crampele musculare mai pot fi si simptome ale unor afectiuni precum cele nervoase, cel tiroidiene, hormonale, dar si ale unei glicemii scazute, ale anemie sau ale diabetului.
Copiii si varstnicii peste 65 de ani sunt predispusi ala aparitia crampelor musculare din cauza inactivitatii si atrofiei musculare care se instaleaza dupa varsta de 40 de ani. Alte grupe cu sensibilitate la aceste probleme sunt persoanele obeze, sportivii si persoanele care administrateaza medicamente de tipul diureticelor pentru tratarea hipertensiunii arteriale.