Tulburarile aparatului locomotor afecteaza in general persoanele de varsta a 3-a si sportivii, insa ele se intalnesc si in randul persoanelor care se accidenteaza sau practica activitati fizice intense.
Accidentarile pot avea cauze multiple, de la alunecare, caderi si pot fi soldate cu entorse, luxatii sau fracturi. Accidentarile sunt urmate de simptome usor de recunoscut: umflaturi ale incheieturilor care persista mai mult timp, rigiditate in zona membrului afectat, care ingreuneaza utilizarea lui, deformarea zonei afectate, durere si plagi deschise. In astfel de situatii, se recomanda intreruperea imediata a activitatii fizice, utilizarea compreselor cu gheata, aplicate pe locul dureros, repausul timp de cateva ore, iar daca simptomele se mentin, este necesar consultul unui medic ortoped.
Prevenirea accidentarilor este esentiala in cazul sportivilor si al persoanelor care practica sporturi in mod constant. De aceea, se recomanda practicarea exercitiilor de incalzire, trecerea progresiva la un nou nivel de activitate fizica si mentinerea conditiei fizice.
Exista insa si alte situatii in care simptomele devin intense si care necesita un consult de specialitate la medicul ortoped.
- Daca flexibilitatea incheieturilor si a membrelor se modifica sau daca apar dureri la nivelul sistemului osos sau muscular, se recomanda consultul de specialitate la medicul ortoped. Acesta va fi in masura sa evalueze stadiul in care se afla zonele afectate, sa recomande punerea in ghips sau chiar interventia chirurgicala pentru a remedia osul.
- In cazul in care articulatiile au edeme sau eriteme, este bine sa efectuati o verificare mai atenta la medic.
- Redoarea matinala si limitarea miscarilor impun necesitatea unei vizite la un medic specialist.
- Membrele deformate reprezinta o problema care trebuie neaparat investigate de catre un ortoped.
- Persoanele care practica exercitii fizice in mod regulat ar trebui sa fie atente la schimbarile care pot surveni in urma accidentarilor si sa faca distinctia intre dureri musculare si alte efecte mai putin dorite ale unei accidentari. In cazul in care simptomele sunt intense, este necesar un consult.
- Durerile articulare, de muschi sau tendon care persista mai mult de 24 de ore sau care apar in mod repetat trebuie sa fie analizate cu atentie de un specialist si tratate in mod adecvat.
Este bine sa aveti in vedere faptul ca identificarea timpurie a afectiunilor aparatului locomotor creste sansele unei vindecari mai usoare si mai rapide. Amanarea tratamentului poate duce la necesitatea unor interventii chirurgicale mari.