Coxartroza sau artroza coxo-femurala, cunoscuta si sub numele de artroza soldului reprezinta o afectiune cronica ce se manifesta prin distrugerea progresiva a cartilajului articular de la nivel coxo-femural. Afectiunea are un inceput lent, in general dupa varsta de 50 de ani si are o evolutie progresiva, ireversibila, ducand la blocarea articulatiei soldului si fiind insotita de dureri. Apare in general la persoane de varsta a doua si a treia sau in urma unor traumatisme la nivelul soldului de tipul luxatiilor de sold, fracturii de cap femural sau ca urmare a tratarii incorecte a luxatiilor congenitale de sold sau epifiziolizei.

Artroza este o boala frecventa care consta in uzura articulatiei soldului si care depinde de varsta, greutate, gradul de activitate, eventualele traumatisme de la nivelul soldului sau existenta unor afectiuni congenitale sau colaterale.

Coxartroza poate fi primitiva, fara o cauza evidenta sau secundara, implicand alterarea mobilitatii articulare, modificari congenitale sau dobandite ale articulatiei sau coxite infectioase, reumatismale, sinovite.

Coxartroza se manifesta prin leziuni la nivelul cartilajului articular de tipul eroziunilor sau distrofiei, pierderea formei, a conturului suprafetelor articulare prin aplatizarea capului femural, modificari de structura osoasa la nivelul capului femoral si al cavitatii cotiloide de tipul osteofitozei si osteosclerozei. Pot aparea depuneri anormale de tesut osos la periferia suprafetelor articulare sau ingrosarea capsulei articulare, scaderea lichidului sinovial si implicit a lubrefierii articulare. Din cauza acestor probleme, apar si efecte secundare de tipul alterarilor capului femural si ale cavitatii acetabulare, distrugerea cartilajului articular, afectand stabilitatea si mobilitatea persoanei bolnave.

Desi are un debut lent, boala este ireversibila, manifestandu-se initial prin durere dupa un moment de repaus, cu timpul durerea devenind invalidanta. Printre simptome se mai numara: zgomote la mobilizarea articulatiei, diminuarea mobilitatii articulare, pozitie vicioasa, o diferenta de lungime a membrelor prin scurtarea membrului afectat.

Pentru diagnosticare se recomanda investigatiile radiologice in cadrul carora se pot observa modificari la nivelul formei oaselor articulatiei si al structurii osoase. Deteriorarea articulara apare in zona superioara si inferioara a articulatiei pentru ca acestea sunt solicitate intens.

De regula, dupa 15-20 de ani de la debutul bolii, articulatia soldului este anchilozata, ducand de-a lungul timpului la deformarea bazinului, scurtarea membrului afectat, inflamatii la nivelul coloanei lombare, a articulatiei coxo-femurale si a genunchiului. Efectele se resimt prin scaderea perimetrului de mers, imposibilitatea de a realiza activitati uzuale si ulterior imobilizarea la pat.

Desi boala este incurabila, se recomanda adoptarea unor masuri care sa amelioreze simptomele, de la diminuarea duratei activitatilor solicitante precum ridicarea de greutati, urcatul si coboratul scarilor, mersul prelungit sau pe teren accident, adoptarea unei posturi normale, mentinerea unei greutati corporale normale, utilizarea de incaltaminte confortabila.

Medicii recomanda si tratamentul cu antiinflamatoare, antialgice si decontracturante musculare prin aplicarea unor unguente cu rol antiinflamator.

Infiltratiile intraarticulare cu solutii vasco-elastice sterile, corticosteroizi sau PRP sunt de asemenea indicate de catre specialisti. Infiltratiile cu PRP implica autotransfuzia cu sangele pacientului centrifugat pentru a obtine trombocite cu factori naturali de regenerare a tesuturilor si cartilajului articular. Solutiile vasco-elastice sterile contin acid hyaluronic si se injecteaza intraarticular, avand rol lubrifiant.

In stadiile foarte avansate se recomanda infiltratii cu corticosteroizi de ultima generatie pentru a diminua durerile si a creste mobilitatea articulara.

Terapia cu celule Stem are rol regenerativ si poate fi aplicata cu succes in afectiunile aflate in stadii incipiente sau moderate. Pentru a apela la acest tip de terapie, este necesara o investigatie RMN pentru a urmari daca exista leziuni associate, anomalii femuro-patelare sau radiografii de ax ale membrului afectat.

Recuperarea medicala este esentiala in astfel de situatii, efecte benefice in ameliorarea afectiunii avand recuperarile de tip balneofizic si kinetoterapeutic care includ termoterapie, hidrotermoterapie, hidrokinetoterapie, kinetoterapie, masaj, balneoclimatoterapie, acupunctura.

In stadiile avansate, medicii recomanda interventiile chirurgicale protetice in cadrul carora se folosesc proteze totale cimentate sau necimentate, precum si alte tipuri de proteze si metode.