Corpul uman are peste 650 de muschi care au roluri multiple, de la controlarea circulatiei sangelui, mersului pe jos, vorbitului, statului in picioare, mancatului si a altor functii efectuate in mod constant.

Muschii sunt asociati cu activitatea picioarelor, bratelor si altor membre, ajutand inclusiv la producerea miscarilor subtile precum expresiile faciale, miscarile ochilor, respiratia. Sunt impartiti in trei mari categorii, fiecare avand roluri diferite: muschi scheletici, netezi si muschiul cardiac.

Muschii scheletici reprezinta singurul tesut muscular voluntar in corpul uman si controleaza fiecare actiune pe care o persoana o indeplineste in mod constient. Muschii scheletici sunt atasati la doua oase peste o articulatie astfel incat sa poata ajuta la mutarea partilor osoase mai aproape una de alta.

Muschii netezi se afla in interiorul organelor: stomac, intestine, vase de sange si au un aspect neted, fiind controlati de partea inconstienta a creierului. Sunt cunoscuti sub denumirea de musculatura involuntara pentru ca nu pot fi controlati de mintea constienta.

Muschiul cardiac este un muschi involuntar responsabil pentru pomparea sangelui in organism si este controlat in mod involuntar.

Un lucru mai putin cunoscut este ca zona gurii are cei mai multi muschi ai fetei, acestia permitand manifestarea emotiilor umane. Fata este formata din 4 grupuri principale de muschi, cei mai multi fiind grupati in zona gurii. Pentru a schita un zambet, sunt pusi in miscare 17 muschi, iar pentru a schita emotii negative se activeaza aproximativ 43 de muschi.

Muschii cei mai solicitati ai corpului uman sunt muschii ochilor care au un rol esential in mentinerea unei vederi sanatoase. Tot ei sunt responsabili de prevenirea sau aparitia problemelor care apar la nivelul ochilor. De aceea, se recomanda pauze regulate si efectuarea exercitiilor pentru muschii ochilor pentru a-i mentine in forma buna.

Cea mai mare forta o au muschii maxilarului, care sunt si foarte sensibili. Acestia pot genera blocaje sau dureri la intensitate crescuta si chiar bruxism. Specialistii recomanda efectuarea de exercitii in mod regulat si masarea muschilor pentru a preveni astfel de probleme.

Muschii au rolul de a se contracta, ceea ce implica capacitatea de a dezvolta tensiune intre capete si de a se scurta, dar si de a raspunde unui stimul prin potential de actiune sau de a se alungi pasiv sub actiunea unei forte exterioare. Totodata, muschii sunt elastici si au capacitatea de a se deforma sub actiunea unei forte si de a reveni pasiv la forma de repaus si au rolul de a mentine tonusul muscular printr-o stare de tensiune permanenta.

Formele cele mai intalnite de patologii ale musculaturii sunt hipertrofia sau atrofia musculara, hiperplazia - intalnita in cazul muschilor netezi, miastenia gravis - o afectiune autoimuna care conduce la slabiciune musculara progresiva, distrofia musculara, fibromialgia, sindromul de compartiment, atonia musculara, scleroza laterala amiotrofica si rupturile musculare - intalnite in cadrul accidentarilor.