Intinderile musculare si entorsele apar cand corpul este supus unui stres fizic sau unei activitati fizice intense, context in care scheletul articular si muschii sunt fortati sa efectueze miscari inadecvate sau cu care nu sunt obisnuiti. Leziunile pot aparea ca urmare a unui singur incident sau a repetarii frecvente a aceleiasi miscari. De regula, acestea apar cand persoana schimba directia de mers incetineste brusc, cade sau se ciocneste cu o alta persoana. Zona afectata devine dureroasa si sufera modificari, umflandu-se, iar rezultatul poate fi entorsa sau intinderea musculara.
Intinderile musculare
Intinderea musculara presupune solicitarea fibrelor musculare peste limita acestora sau chiar ruperea lor. Acest lucru se intampla cand un muschi se contracta brusc si cu forta sau cand se intinde foarte mult, afectiune numita intindere musculara acuta. Solicitarea excesiva a unor muschi poate duce cu timpul la intinderea musculara cronica.
Intinderile se intalnesc la nivelul mai multor muschi din organism, insa cei mai predispusi sunt cei ai membrelor inferioare. Acestea afecteaza muschii si tendoanele, simptomele acestora fiind durerea, slabiciunea si spasmele musculare. Intinderile pot afecta chiar si muschii intercostali in eforturi mari de ridicare sau in timpul altor actiuni de tipul stranutului sau al tusei cronice.
Entorsele
Entorsa este caracterizata de intinderea sau ruperea ligamentelor, parti rezistente de fibre care leaga oasele intre ele. Ligamentele au rolul de a stabiliza articulatiile si de a preveni miscarile fortate. Entorsele sunt produse de ciocniri sau de schimbarile bruste ale directiei de mers.
Gleznele, laba piciorului, genunchii si incheietura mainii reprezinta articulatiile cele mai des afectate de entorse din cauza faptul ca sunt si cele mai folisite in activitati intense.
Dupa producerea entorsei este resimtita imediat durerea pe partea pe care s-a produs, iar zona afectata incepe sa se umfle si devine sensibila la palpare. Pot aparea si echimoze. Edemul se amelioreaza in cateva zile, in functie de gravitatea simptomelor.
Entorsele mai grave sunt caracterizate de instabilitatea gleznei, incapacitatea de a merge si de a pune greutatea in picior. Poate aparea initial o durere extrema care se amelioreaza in interval de o ora. Uneori se poate auzi o pocnitura in momentul producerii entorsei sau se poate simti o senzatie de rupere a ligamentelor.
Tratarea entorselor
Tratamentul depinde de severitatea traumatismului, majoritatea entorselor fiind usor de tratat cu medicamente care nu necesita reteta.
In cazul in care nu se vindeca in mod adecvat, articulatia ramane insa predispusa la o noua leziune.
Tratamentul initial si exercitiile de recuperare ajuta la vindecarea adecvata. Leziunile minore necesita doar repaus, mentinerea piciorului intr-o anumita pozitie, gheata si folosirea unei benzi elastic pentru a accelera vindecarea. Daca durerea este usoara si este posibila punerea greutatii in picior, se pot urma recomandarile de tratament la domiciliu.
Leziunile medii sunt tratate similar, insa pot necesita imobilizarea segmentului afectat, iar cele majore pot necesita chiar si interventia chirurgicala pentru restabilirea functiei zonei afectate.
Persoanele afectate de entorse pot utiliza diverse echipamente ortopedice special concepute pentru perioadele de recuperare. Sisteme Ortopedice pune la dispozitia clientilor sai o gama larga de carje ortopedice si bastoane care faciliteaza procesul de recuperare al persoanelor care s-au confruntat cu entorse, oferindu-le posibilitatea de recuperare adecvata.