Sistemul osos se afla intr-un proces continuu de modificare care implica crearea unor celule noi si descompunerea celulelor vechi. Dupa varsta de 30 de ani, masa osoasa scade, crescand riscul bolilor de oase. Pentru prevenirea si tratarea acestora se recomanda eliminarea mancarurilor grase, sarate, procesate, a alcoolului, cafelei si tutunului, precum si mentinerea unei greutati in limitele normale.
Magneziul si calciul sunt principalele componente care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor.
Alimente recomandate
Laptele reprezinta cea mai raspandita sursa de calciu. Contine si potasiu, magneziu, riboflavina (vitamina B2), fosfor si vitaminele D, A si B12. Se recomanda consumul a doua pahare pe zi de lapte simplu sau sub forma de shake-uri.
Branza contine calciu din abundenta, precum si vitaminele A, D, B12, potasiu, magneziu, riboflavina, fosfor, proteine. Datorita continutului redus de lactoza poate fi consumata cu succes si de catre persoanele care au intoleranta la lactoza. Se poate consuma in diverse forme: cheddar, mozzarella, branza de capra, parmezan, branza de vaci, etc.
Iaurtul contine mult calciu, vitaminele D, A, B12, potasiu, magneziu, riboflavina, fosfor si proteine. Exista de asemenea si sortimente care au un continut mai mare de proteine si un nivel redus de vitamina D sau calciu comparativ cu cele traditionale. Poate fi consumat si de persoanele care au intoleranta la lactoza.
Tofu este un preparat pe baza de soia si contine o cantitate importanta de calciu si de izoflavone benefice pentru oase.
Somonul contine o gama larga de elemente care mentin sanatatea oaselor: calciu, proteine, vitamina D si acizi grasi Omega 3, ajutand la asimilarea calciului in organism. In plus, somonul ajuta la mentinerea sanatatii inimii.
Sardinele reprezinta o alta sursa excelenta de calciu, acizi grasi Omega 3, fosfor, vitamina B12 si vitamina D.
Nucile reprezinta surse bogate de minerale, continand acid alfa linoleic si acizi grasi Omega 3 care ajuta la prevenirea fracturilor. Nucile braziliene reprezinta de asemenea o sursa foarte eficienta de magneziu. Semintele sau uleiul de in, boabele de soia si uleiul de canepa constituie o sursa importanta de acid alfa linoleic.
Semintele de susan contin magneziu si calciu, fosfor, vitaminele K si D. Aceleasi proprietati le au si untul de susan, cel de arahide, semintele de dovleac sau in.
Legumele cu frunze verzi precum varza chinezeasca si broccoli contin mult calciu si magneziu, precum si acizi grasi Omega 3, vitamina K si au proprietati anticarcinogene, antidiabetice si antibacteriene. Spanacul face parte din aceeasi categorie abundand in calciu, fibre, fier, potasiu, magneziu si vitaminele A si C. Aceleasi beneficii le are si conopida.
Fasolea uscata contine calciu, proteine, fibre si minerale esentiale: magneziu, fosfor si potasiu.
Bananele contin potasiu si calciu si ajuta sistemul imunitar. Sunt benefice in procesul de metabolizare a proteinelor si al prevenirii pierderii de calciu. Datorita carbohidratilor, sunt recomandate in caz de efort fizic, precum si pentru intarirea oaselor. Proprietati similare au si fructele de kiwi, care ajuta in plus si la prevenirea imbatranirii, sunt bogate in vitamina C si luteina si ajuta la diminuarea riscului cardiac.
O alimentatie sanatoasa impreuna cu un plan de activitati fizice moderate zilnice pot inlatura riscurile pe care problemele sistemului osos le implica, sporind totodata si tonusul general.