Sarbatorile de iarna bat la usa si cu totii le asteptam cu nerabdare pentru a ne reintalni cu persoanele dragi si pentru a celebra asa cum se cuvine.

De cele mai multe ori insa, excesele culinare ne strica buna dispozitie, ducand la indigestie sau balonare.

Specialistii recomanda sa adaugam, pe langa preparatele preferate traditionale, si alimente sanatoase, care ne ajuta sa prevenim problemele cauzate de mesele imbelsugate, abundente in grasimi, alcool si zahar. Iata care sunt acestea:

  • Alimentele care ajuta la combaterea balonarii si care contin vitamine precum ananasul, iaurturile, ghimbirul, patrunjelul, mararul, coriandrul, feniculul, chimenul si leusteanul. Patrunjelul este un super aliment bogat in vitaminele A, B, C, E si in minerale esentiale, are rol detoxifiant si combate balonarea. Iaurturile ajuta si ele la combaterea disconfortului creat de mesele abundente in mancaruri grele si ajuta la refacerea florei intestinale, stimuleaza digestia si combat flatulenta.
  • Alimente bogate in potasiu:  mango, pepene galben, banane, spanac, ciuperci, migdale, nuci, fistic, avocado, rosii, sparanghel, seminte de dovleac, floarea soarelui si peste. Potasiul ajuta la inlaturarea senzatiei de balonare.
  • Alte remedii impotriva balonarii si a senzatiei de greata sunt apa si ceaiul cu ghimbir.
  • Pentru a asigura un aport optim de calciu, necesar bunei functionari a sistemului osos, se recomanda consumul de legume cu frunze verzi, seminte de susan, tofu, soia, smochine si broccoli.
  • Alimente bogate in zinc: cereale integrale, legume proaspete, nuci.
  • Alimente care contin fier: varza rosie, ciupercile, legume verzi, sfecla rosie, linte, soia, mazare, prune, pepene, smochine, struguri.
  • Alimente care contin vitamina C, esentiala pentru o buna absorbtie a fierului in organism. Citricele sunt o alegere excelenta in acest sezon si contin cantitati generoase de vitamina C.

Pe lista alimentelor nerecomandate se afla carbohidratii. Acestia favorizeaza retentia apei in organism, de aceea, este bine sa fie consumati in cantitate cat mai mica.