Atrofia musculara reprezinta procesul de degenerare morfologica si functionala a unui muschi in urma afectarii inervatiei musculare sau a repausului muscular prelungit. In lipsa exercitiilor fizice regulate, fibrele musculare isi pierd din masa si lungime, astfel aparand o scadere vizibila a masei si conturului muscular si o deformare in zona afectata.

De regula, atrofia apare ca urmare a unei leziuni sau afectiuni neuromusculare sau a unor tulburari endocrine, metabolice sau de repaus prelungit. Totodata, odata cu inaintarea in varsta apare o usoara atrofie musculara.

Atrofia musculara este de cele mai multe ori una dintre consecintele unor afectiuni precum: scleroza laterala amiotrofica, arsurile, sindromul compartimental si contractura ischemica Volkmann, hernia de disc, hipotiroidismul, ruptura de menisc, scleroza multipla, osteoartrita, boala Parkinson, neuropatia periferica, deficitul proteic, radiculopatia, artrita reumatoida, sindromul Shy-Drager, lezarea maduvei spinarii, atacul vascular cerebral, tireotoxicoza, imobilizarea la pat sau anumite medicamente.

Scleroza laterala amiotrofica este caracterizata de slabiciune si atrofie musculara care debuteaza initial la o singura mana si ulterior se extinde la brat si la mana si bratul opus. Procesul evolueaza si atrofia se extinde la nivelul trunchiului, gatului, limbii, laringelui, faringelui si membrelor inferioare, dar si la nivelul muschilor respiratorii, conducand la insuficienta respiratorie. Simptomele sunt caracterizate de flaciditate musculara, reflexe tendinoase profunde hiperactive, spasticitate usoara a muschilor membrelor inferioare, disfagie, tulburari de vorbire, salivatie excesiva si depresie.

Arsurile pot conduce la atrofierea muschilor din cauza faptului ca tesutul cicatricial fibros format, insotit de durere si de eliminarea de proteine serice limiteaza miscarile musculare.

Neuropatia periferica este caracterizata de slabiciune musculara care evolueaza lent spre paralizie flacida si apoi atrofie. Boala afecteaza muschii extremitatilor distale. Simptomele sunt parestezie, hiperestezie sau anestezie a mainilor si picioarelor, durere arzatoare de la intensitate scazuta la puternica, tegument rosiatic si lucios si diminuarea reflexelor tendinoase.

Hernia de disc se manifesta prin comprimarea radacinilor nervoase care conduce la slabiciune musculara, inactivitate si atrofie. Principalul simptom il reprezinta durerea puternica si spasmele musculare in zona lombara, durerea putand radia in zona feselor, membrelor inferioare.

Hipotiroidismul se manifesta prin aparitia crampelor si rigiditate musculara, intoleranta la frig, crestere in greutate, tegumente uscate si palide, aspect umflat al fetei, mainilor si picioarelor, bradicardie, dar si atrofia si slabiciunea reversibila a muschilor bratelor si coapselor.

Ruptura de menisc conduce la atrofia muschiului cvadriceps din cauza imobilizarii pe termen mai lung a genunchiului si slabiciunii musculare.

Scleroza multipla implica o crestere progresiva a slabiciunii musculare si contracturii, diplopie si vedere incetosata, parestezie, disfagie, mers ataxic, labilitate emotionala, impotenta si disfunctie urinara.

Osteoartrita cronica poate genera atrofia vecinitatii articulatiilor afectate ca rezultat al slabiciunii progresive si al lipsei de utilizare a acestor zone.

Boala Parkinson este caracterizata de rigiditate si slabiciune musculara datorate lipsei de activitate pe termen lung a muschilor.

Radiculopatia consta in afectarea radacinilor nervilor spinali care poate genera slabiciune musculara, atrofie, paralizie, durere puternica sau pierderea sensibilitatii in anumite zone.

Artrita reumatoida se manifesta prin atrofie musculara in stadiile avansate, cand durerea si rigiditatea articulara diminueaza activitatea musculara.

Lezarea maduvei spinarii produce traumatisme care pot genera slabiciune musculara si paralizie flacida si spastica si, in final, atrofie musculara.

Atacul cerebro-vascular poate genera slabiciune contralaterala sau bilaterala si atrofie musculara la nivelul membrelor fetei si limbii.

Tireotoxicoza genereaza, in afara de forme de anxietate extrema, oboseala, intoleranta la cald, tahicardie, dispnee, scaderea in greutate, si forme de slabiciune musculara generalizata si atrofie musculara.

Medicamentele cu steroizi, administrate pe termen lung influenteaza metabolismul muscular si conduce la atrofierea membrelor.

Imobilizarea prelungita la pat poate genera slabiciune si atrofie musculara.

Pentru a preveni aparitia si evolutia acestor afectiuni si a consecintelor pe care acestea le implica, este importanta alegerea si respectarea unui stil de viata sanatos, care include un regim alimentar adecvat pentru a conferi organismului toate elementele nutritive de care are nevoie, dar si realizarea constanta de exercitii fizice pentru a ne mentine in forma.

Persoanele care se confrunta cu afectiunile mentionate si care sunt imobilizate la pat sau au o limitare in deplasare isi pot imbunatati calitatea vietii prin folosirea echipamentelor si sistemelor otopedice adecvate necesitatilor proprii. Sisteme Ortopedice comercializeaza o gama variata de dispozitive ortopedice pentru afectiuni locomotorii, adaptabile in functie de necesitatile fiecarui pacient.