Nervii responsabili de senzatiile resimtite in zona genunchilor sunt aceiasi care genereaza senzatiile in zona soldului, picioarelor si gleznelor si se afla in partea inferioara a spatelui. Durerea aparuta in urma unui prejudiciu important se transmite de-a lungul nervului si se resimte local, la suprafata genunchiului. Durerile de genunchi pot surveni ca urmare a loviturilor locale, dar si a accidentelor sau conditiilor care afecteaza soldul, glezna sau partea inferioara a spatelui.  Disconfortul de la nivelul acestor zone poate duce la dureri de genunchi, resimtite acut sau cronic, pe termen lung.

Durerea acuta poate fi declansata de un traumatism sau de o infectie acuta. Durerile de genunchi pot aparea ca rezultat al unor leziuni sau inflamatii de tipul artritei sau pot fi generate de o infectie. Durerile acute pot fi determinate de fracturi ale oaselor, insotite de umflaturi si vanatai, de entorse sau ruptura de ligamente, ruptura de ligamente incrucisate, ruptura de tendon, leziunea de menisc, dislocarea de genunchi, dislocarea sau luxatia de rotula.

Durerile cronice sunt cauzate de o serie de afectiuni precum artrita, osteoartrita, poliartrita reumatoida, artrita cristalina, bursita, artrita infectioasa, sindromul de bandeleta iliotibiala (sau tendinita iliotibiala), sindromul patelofemural si condromalacia rotulei (patelara), genunchiul alergatorului, boala Osgood-Schlatter.

Artrita reprezinta o afectiune inflamatorie dureroasa a articulatiei genunchiului. Poate fi cauzata de osteoartrita, care apare ca urmare a degenerarii cartilajului genunchiului. Meniscul este erodat complet si femurul se freaca de tibie, generand dureri. Osteoartrita poate provoca dureri cronice de genunchi care se amplifica in timpul activitatilor fizice, facand ca genunchiul sa fie rigid in urma pozitiei sezande prelungite. Durerea se agraveaza in timpul activitatilor fizice in urma formarii de tesut osos nou la marginea cartilajului degenerat. In astfel de cazuri, se recomanda tratamentul cu antialgice si medicamentele antiinflamatorii prescrise de medic sau sustinerea genunchiului cu ajutorul faselor elastice pentru pacientii activi. Injectiile cu acid hialuronic pot ajuta la ameliorarea durerilor cronice. In cazurile severe se recomanda calmante sau chiar protezarea genunchiului.

Poliatrita reumatoida afecteaza intregul organism si articulatiile acestuia, inclusiv genunchiul. Se manifesta prin rigiditate la nivelul mai multor articulatii, inclusiv dimineata la trezire. Genunchiul este de regula cald la atingere si umflat. Se recomanda tratamentul cu calmante, medicamente antiinflamatoare si alte medicamente cu rol de incetinire a evolutiei bolii. Pacientii care sufera de artrita reumatoida e bine sa fie tratati inca din fazele incipiente ale bolii pentru a obtine rezultate pe masura.

Artrita cristalina - guta si pseudoguta reprezinta forme severe si dureroase de artrita generate de formarea unor cristale in zona genunchiului si a articulatiilor. Cristalele se formeaza ca urmare a disfunctiilor in absorbtia sau metabolizarea substantelor naturale precum acidul uric, care declanseaza aparitia gutei si pirofosfatul de calciu, care contribuie la declansarea pseudogutei.

Ambele tipuri de afectiuni evolueaza rapid prin umflarea genunchiului, durere, genunchiul cald la atingere, diminuarea flexibilitatii genunchiului. Tratamentul cu medicamente antiinflamatorii consta in tinerea sub control a inflamatiei, iar cel bazat pe substante chimice ajuta la stimularea metabolismului si incetinirea formarii cristalelor. Se recomanda evitarea alcoolului si unele modificari in regimul alimentar pentru diminuarea crizelor dureroase.

Bursita reprezinta o afectiune cauzata de traumatisme sau depozite de cristale in urma carora bursele genunchilor se inflameaza. Bursele reprezinta saculeti cu lichid localizati la incheieturi cu rolul de diminuare a frecarii dintre piele, tendoane, muschi, oase si ligament. Leziunile acute sau cronice genereaza dureri ale genunchilor si inflamatii ale burselor. Cea mai frecventa forma este bursita prepatelara care apare in cazul suprasolicitarii genunchilor. Bursita anserina este localizata la aproximativ doi centimetri mai jos de genunchi, de-a lungul partii mediane a genunchiului si apare ca urmare a supraponderabilitatii sau a activitatii intense in cazul sportivilor. Se recomanda ingrijirea la domiciliu cu antiinflamatoare sau, pentru formele severe, injectarea periodica locala de steroizi. Daca este tratata adecvat si monitorizata constant, afectiunea se poate ameliora considerabil.

Artrita infectioasa poate aparea ca urmare a infectarii genunchiului cu diverse bacterii. Infectiile sunt insotite de umflare si durere a genunchiului si, in formele mai severe, de febra si frisoane. Se recomanda terapie intensiva cu antibiotic si aspiratia infectiei sau drenajul chirurgical de la nivelul articulatiilor. Infectia articulatiei genunchiului poate afecta permanent cartilajul acestuia, de aceea este important ca afectiunea sa fie tratata din timp.

Sindromul patelofemural si condromalacia rotulei apar in cazul femeilor tinere, sportivilor, dar si in cazul varstnicilor. Rotula se freaca de partile interioare sau exterioare ale femurului si articulatia patelofemurala se inflameaza, la locul traumei aparand durerea, atat cand persoana este activa, cat si cand se afla in repaus prelungit. Pe masura ce boala evolueaza, cartilajul articular se inmoaie si se descompune, aparand condromalacia rotulei. Tratamentul consta in administrarea de calmante si antiinflamatoare, precum si in efectuarea de exercitii fizice care sa consolideze muschiul care inconjoara meniscul. In unele cazuri se recomanda ortezarea pentru a sustine mecanic piciorul si a reduce forta anormala a genunchiului.

Genunchiul alergatorului sau tendinita consta in inflamarea tendonului cvadriceps in partea superioara a articulatiei meniscului sau a tendonului patelar, din zona de unde incepe tibia. Afectiunea este frecventa in randul jucatorilor de baschet, volei sau a sportivilor care fac sarituri sau alearga. Durerile apar in zona genunchiului si se intensifica in timpul activitatilor fizice, in special in timpul sariturilor cand presiunea asupra tendoanelor genunchilor este mai mare. Se recomanda administrarea de medicamente antiinflamatoare, calmante, odihna si aplicarea locala de comprese reci care ajuta la diminuarea inflamatiei. Ulterior, se poate crea un program de exercitii pentru consolidarea muschilor cvadriceps si cei ai tendoanelor genunchilor.

In unele situatii, pacientii necesita nu doar ajutor specializat, ci si un suport permanent pentru deplasare si desfasurarea normala a activitatilor fizice. Dispozitivele ortopedice usureaza in aceste situatii procesul de deplasare si ajuta la imbunatatirea calitatii vietii. Sisteme Ortopedice comercializeaza o gama larga de dispozitive ortopedice pentru persoanele cu probleme locomotorii.