Parestezia se manifesta prin senzatii anormale de furnicaturi, arsuri, senzatii de amorteala in maini si picioare, migrene, atacuri epileptice sau senzoriale. Astfel de senzatii apar ca urmare a comprimarii filetelor nervoase generate de miscari repetitive ale articulatiilor si coloanei vertebrale sau pe durata sarcinii. Pot fi cauzate excesul de alcool si tutun, dar si de afectiuni precum sindromul de nerv captiv care include afectiunea numita “cot de tenismen”, sindromul de tunel carpian – care afecteaza mainile, incheieturile si antebratele si sindromul de tunel tarsian – care afecteaza picioarele.

Paresteziile mai pot aparea si ca urmare a unor afectiuni precum hernia de disc, tumorile, abcesul cranian, boli autoimune precum hipotiroidia, diabetul sau sarcoidoza – afectiune de tip inflamatoriu care afecteaza ochii, pielea, urechile, nasul si organele interne.

Paresteziile faciale si corporale pot reprezenta un simptom al sclerozei multiple sau pot semnala un deficit de vitamina B12 sau prezenta anemiei pernicioase cauzate de incapacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.

Paresteziile la nivelul picioarelor apar ca urmare a bolii arteriale periferice, o afectiune care afecteaza arterele extremitatilor. Boala arteriala periferica reprezinta o consecinta a placilor de aterom de la nivelul vaselor picioarelor, predispunand la infarct miorcardic. Se manifesta prin extremitati reci si crampe la nivelul gambelor in timpul mersului. Este intalnita in cazul bolnavilor de diabet din cauza scaderii irigatiei la nivelul membrelor.

Paresteziile la nivelul picioarelor mai pot aparea ca urmare a sindromului de tunel tarsial si pot fi insotite de senzatia de supraincalzire a picioarelor din cauza compresiei nervilor. Paresteziile si supraincalzirea picioarelor pot fi un indicator al articulatiei Charcot care duce la distrugerea oaselor, tumefieri si deformari articulare la nivelul genunchilor si picioarelor, dar si al articulatiilor de la nivelul soldurilor.

Paresteziile la nivelul bratelor si picioarelor reprezinta un simptom al neuropatiei periferice si pot duce in timp la aparitia infectiilor si a ranilor. Alte cauze pot fi leziunile fizice, afectiunile autoimune si infectiile virale si bacteriene.

Hiperaldosteronismul poate duce la parestezii din cauza excesului hormonal de aldosteron, un hormon secretat de glandele suprarenale care echilibreaza sodiul si apa in organism.

Sindromul Guillan-Barre se manifesta prin atacarea sistemului nervos periferic de catre sistemul imunitar al organismului, ducand la paralizie si poate aparea in urma unei infectii virale, a unei traume sau interventii chirurgicale.

Paresteziiile la nivelul degetelor se manifesta prin tremor, arsuri si amorteli si pot fi simptome ale sindromului de tunel carpian, afectiune datorata presiunii asupra nervului median de la incheietura mainii. Sindromul apare de regula din cauza unor afectiuni precum diabetul, osteoartrita si hipotiroidismul.