Problemele de echilibru, cele cauzate de scaderea fortei musculare sau dizabilitatile locomotorii impun necesitatea utilizarii unor dispozitive ortopedice care sa faciliteze deplasarea persoanelor afectate.

Bastoanele ortopedice asigura independenta in efectuarea activitatilor cotidiene. Sunt utilizate in procesele de recuperare medicala in urma unor interventii chirurgicale, a unui accident, in cazul imobilizarii unuia din membrele inferioare, dar si in al handicapurilor locomotorii permanente.

Deplasarea cu ajutorul unui baston ortopedic

Pentru a spori calitatea vietii si a se deplasa in conditii de siguranta, este bine sa tineti cont de cateva recomandari cand utilizati un baston ortopedic:  

- Manerul bastonului trebuie sa fie la nivelul incheieturii mainii cand persoana care il utilizeaza sta in pozitie dreapta. Cotul trebuie sa fie putin indoit.

- Bastonul trebuie sa fie tinut in mana opusa partii care necesita sprijin.

- In timpul mersului, bastonul si piciorul bolnav trebuie sa atinga pamantul simultan, de aceea, este bine ca bastonul sa fie cu un pas inaintea utilizatorului, iar pasul sa fie efectuat cu piciorul bolnav, pasind ulterior cu piciorul sanatos.

- In timpul urcarii scarilor, se pune mai intai piciorul sanatos pe prima treapta si, dupa aceea, se urca si piciorul afectat.

- In timpul coborarii scarilor, se pune bastonul pe treapta inferioara si se coboara mai intai cu piciorul bolnav si apoi cu cel sanatos.

Utilizarea bastonului ortopedic in spatii interioare

Pentru o utilizare adecvata a bastoanelor ortopedice in spatiile interioare, se recomanda inlaturarea covoarelor care favorizeaza alunecarea si securizarea cablurilor electrice. In bai, este bine sa se utilizeze covoare antiderapante, bare de sustine si inaltatoare de toaleta.

Tipuri de bastoane ortopedice

In general, bastoanele sunt prevazute cu amortizoare din cauciuc care diminueaza zgomotul si sporesc aderenta la suprafata de deplasare. Pe piata, exista o gama larga de tipuri de bastoane ortopedice care corespund unor nevoi si preferinte variate:

- Bastoane din lemn, elegante, cu forma clasica si maner rotunjit, usor de folosit si intretinut.

- Bastoane din aluminiu anodizat, cu maner din polipropilena, care confera siguranta si confort in timpul utilizarii, tratate impotriva coroziunii, petelor si murdariei.

- Bastoane cu 3 picioare, cu terminale de cauciuc, ideale pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau pentru cele care nu au suficienta forta in brate pentru a-si mentine echilibrul cu ajutorul unui baston clasic.

- Bastoane cu 4 puncte de sprijin, cu baza de dimensiuni reduse, care scad greutatea bastonului si sunt usor de folosit pentru urcarea sau coborarea scarilor. Sunt ideale pentru persoane cu probleme mai mari de echilibru si deplasare si pentru persoane care au suferit accidente vasculare cerebrale.

Sisteme Ortopedice comercializeaza o gama extinsa de bastoane, din lemn sau aluminiu, care se adapteaza in functie de inaltimea utilizatorului si pot fi folosite atat in spatii interioare, cat si exterioare.