Artrita reumatoida are drept catalizator o predispozitie genetica si se declanseaza datorita unui factor cu efect stimulator. Regresia leziunilor este rar intalnita din cauza faptului ca membrana sinoviala sufera modificari si tesutul se ingroasa, hipertrofiandu-se si afectand articulatia in partea externa, determinand leziuni la intersectia cartilajului cu osul. Tesutul nou format distruge articulatia din cauza unor enzime secretate. Lichidul intraarticular se colecteaza in articulatie si sporeste presiunea, generand necroze tisulare si corpi straini in articulatie. In timp, inflamatia se amelioreaza si se formeaza un tesut fibros care limiteaza miscarile articulare si favorizeaza aparitia calcifierii.
Bolile inflamatorii cronice sunt cauzate de inflamatii care se produc in timpul noptii, iar dimineata sunt insotite de redoare matinala, ingreunand miscarea bolnavului.
Artrita reumatoida si spondilita anchilozanta la nivelul coloanei vertebrale produc modificari ale sistemului imunitar, crescand riscul de cancer. Tratamentul adecvat si precoce tine boala sub control si diminueaza riscurile pe care aceasta le implica.
Perioada de cronicitate alterneaza cu perioade de acutizare ale simptomelor, uneori aparand si noduli reumatoizi. Factorii declansatori ai bolii sunt stresul, frigul si traumatismele. Simptomele bolii sunt tumefactia articulatiei, slabiciunea fizica insotita de oboseala, scaderea in greutate, intepenirea unei articulatii, dureri articulare si musculare. Artrita reumatoida este adesea insotita de durerea in partea inferioara a spatelui, iar daca nu este tratata corespunzator, inflamatia din organism creste de 10 ori riscul de accident vascular si de doua ori riscul de cancer.
Diagnosticarea timpurie a bolii se face in urma unei ecografii a zonei dureroase si a unor analize de sange. Medicii avertizeaza ca inflamatia din articulatie are loc si in anumite organe, iar daca este generalizata poate avea efecte grave asupra sanatatii. Un efect major asupra sanatatii il reprezinta accelerarea proceselor de ateroscleroza care sporesc riscul de mortalitate.
In general sunt afectate articulatia mainii, genunchiului, piciorul si articulatia radiocarpiana, iar cartilajul este erodat in mod progresiv, ceea ce genereaza modificari ale osului, inflamarea tendoanelor si in ultima instanta deformari osteoarticulare.
Fizioterapia este recomandata pentru diminuarea inflamatiei si relaxarea musculaturii, ameliorarea durerii si redobandirea mobilitatii.
In cazurile in care apar deformari la nivelul articulatiilor mari, se opteaza pentru tratamentul chirurgical in cadrul caruia se alungesc tendoanele sau se monteaza proteze la nivelul articulatiilor. Artroplastia soldului sau a genunchiului sunt metode chirurgicale intalnite des datorita rezultatelor foarte bune.
Pentru situatiile in care persoanele afectate de aceasta boala se afla in imposibilitatea de a se deplasa singure sau de a se reface dupa tratamentul chirurgical, este indicat sa aleaga sisteme ortopedice menite sa le usureze procesul de deplasare fara a fi nevoie sa fie in permanenta insotiti. Bolnavii au posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de produse care se pot adapta nevoilor lor, incepand cu materialul din care sunt confectionate si pana la dimensiuni si posibilitatea de a plia produsul pentru a facilita transportul si depozitarea acestuia.