Durerile de picioare cele mai frecvente pot avea cauze multiple, de la o oboseala obisnuita si pana la inflamari ale tendoanelor, artroze, bursite. In cazul in care acestea sunt persistente si frecvente, e necesar un consult medical.

Artrozele reprezinta forme de reumatism cronic degenerativ care implica uzarea progresiva a articulatiilor de la nivelul incheieturilor, inflamarea si degradarea cartilajelor articulare si a capetelor ingrosate ale oaselor.

Durerile de oase si articulatii se manifesta pregnant la persoanele peste 50 de ani, afectand 40% dintre acestea. Alimentatia nesanatoasa si stilul de viata sedentar au impact si in randul tinerilor care sunt afectati frecvent de dureri ale oaselor.

Remedii naturale

Remediile naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor neplacute, insa trebuie sa fie insotite de tratamentul prescris de catre medici. Ceaiurile din plante reprezinta remedii eficiente si la indemana pentru persoanele care se confrunta cu artroza. Specialistii recomanda ceaiurile din frunze de salvie, afin, mesteacan, frasin, urzica, nuc, pelin, menta, maghiran, rozmarin, ceapa, coacaz negru, muguri de pin, scoarta de salcie si plop negru.

Alte tipuri de remedii indicate in tratarea acestor afectiuni il reprezinta remediile externe, sub forma de comprese sau unguente care se aplica pe zonele afectate. Compresele cu otet sau masarea cu ulei de mustar incalzit sau ulei de nuca de cocos pot fi remedii eficiente.

Faina de mustar negru poate fi folosita cu succes pentru ameliorarea durerilor. Se umezeste cu apa fierbinte, se infasoara intr-o compresa si se aplica pe zona afectata. Foile de varza, feliile de ceapa, musetelul si galbenelele pot fi folosite sub forma de comprese pentru ameliorarea durerilor.

Persoanele care au apa la genunchi pot apela la masajul cu unguente din rasina, galbenele, tataneasa, sanziene si bitter sudez sau la comprese cu tinctura de castane, rodul pamantului, ardei iute, foi de dafin, flori de leandru.

Pentru durerile de coloana si sold sunt indicate baile calde cu faina de mustar negru, flori de galbenele, lavanda, musetel sau cu fructe de ienupar si castan. Se recomanda ca baile sa fie effectuate timp de 20 de minute, iar corpul sa fie acoperit.

Regimul alimentar

Alimentatia este esentiala pentru prevenirea problemelor oaselor. Un consum regulat de lactate, fructe si legume proaspete ajuta la intarirea oselor. Specialistii recomanda si consumul de nuci pe stomacul gol sau a sucului de la o lamaie dizolvat in apa.

De asemenea, este esentiala renuntarea la mancaruri grase si procesate sau sarate, precum si evitarea alcoolului, cafelei si tutunului.

La fel de importanta este mentinerea sub control a greutatii corporale pentru ca excesul de greutate exercita o presiune puternica asupra oaselor. 

Totodata, este bine sa se opteze pentru incaltari comode, care sa nu solicite articulatiile si care sa permita desfasurarea unor activitati fizice zilnice.

Specialistii mai recomanda tratamentele balneoclimaterice, efectuate la recomandarea medicului curant.

In cazul in care durerile articulare devin foarte mari, iar tratamentul nu isi dovedeste eficienta in ameliorarea durerilor, pacientii pot opta pentru bastoane ortopedice care sa ii ajute sa se deplaseze si sa realizeze activitatile zilnice fara ajutor suplimentar.