Temperaturile scazute agraveaza simptomele afectiunilor de tip reumatic din cauza ca receptorii de la nivelul oaselor devin mai sensibili in astfel de perioade.
Afectiunile de tip reumatic sunt in numar de peste 100, fiind grupate in cateva categorii mari: degenerative, inflamatorii, infectioase si abarticulare - cele de pe langa articulatii.
Specialistii ne sfatuiesc sa adoptam cateva masuri pentru a preveni durerile articulare in sezonul rece:
Alegerea hainelor din bumbac sau lana
Bumbacul si lana izoleaza caldura si protejeaza impotriva precipitatiilor si a vantului, prevenind astfel intensificarea durerilor.
Utilizarea gelurilor cu efect antiinflamator
Gelurile antiinflamatoare se aplica pe zonele dureroase inainte de culcare. Dupa aplicare, se recomanda evitarea frigului.
Folosirea unguentelor cu propolis
Aplicati unguente care contin propolis si venin de albine cu efect antiinflamator si antioxidant, care ajuta la diminuarea durerilor si la redobandirea flexibilitatii articulatiei.
Purtarea de incaltari comode
Se recomanda alegerea unor incaltari comode, din piele, cu talpa flexibila si care sa atenueze socurile.
Baile calde
O baie calda sau chiar fierbinte inainte de somn ajuta la calmarea durerilor articulare si la incalzirea articulatiilor.
Efectuarea de exercitii fizice
Efectuarea exercitiilor fizice in sezonul rece ajuta la intarirea articulatiilor si a muschilor si elimina rigiditatea articulara, prevenind aparitia osteoporozei, sclerodermiei si spondilitei anchilozante.
Adoptarea unui regim alimentar sanatos
O dieta abundenta in legume, fructe si acizi grasi nesaturati ajuta la scaderea durerilor articulare. De asemenea, mentinerea greutatii in limite normale inlatura presiunea exercitata asupra articulatiilor si, implicit, scade riscul aparitiei durerilor.
Administrarea de suplimente naturale
Suplimentele naturale care contin vitamina C, condroitina, glucozamina si lactoferina ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor.