Kinetoterapia reprezinta o ramura a medicinei definita ca terapie prin miscare si are la baza programe de recuperare medicala care vizeaza refacerea unor functii diminuate sau redobandirea functionalitatii. Kinetoterapia este o terapie pe termen lung care se personalizeaza in functie de necesitatile fiecarui pacient in parte si are la baza programe de exercitii fizice statice si dinamice.
Dificultatile de mers, durerile de spate cauzate de accidente, de statul pe scaun sau de reumatism sunt simptome care pot fi ameliorate prin kinetoterapie.
Unele afectiuni precum cele ale aparatului locomotor, cele ortopedice, reumatice – spondilita, poliatrita reumatoida, artrita, reumatismele degenerative si reumatismul tesutului moale, afectiunile neurologice – accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, bolile neurodegenerative si inflamatorii si sindroamele neurologice, dar si afectiuni ale aparatului cardiovascular, metabolice – obezitatea, afectiuni ale aparatului respirator, neuropsihice, maladiile congenitale – distrofia neuromusculara, luxatia congenitala de sold si tetraplegia pot fi ameliorate prin kinetoterapie.
In functie de afectiune, exercitiile fizice variaza, cele mai utilizate metode fiind lucrul cu mingea, ridicarea de greutati, exercitiile pe bicicleta medicinala, dar si mersul pe jos, pe banda, plimbarile in aer liber, masajul sau inotul terapeutic.
Exercitiile realizate in cadrul sedintelor de kinetoterapie ajuta la sporirea mobilitatii articulatiilor, intarirea muschilor, cresterea rezistentei la efort, eliminarea surplusului de kilograme, ameliorarea afectiunilor locomotorii, respiratorii sau circulare. Kinetoterapia are efecte dovedite de relaxare, de reglare a metabolismului si tensiunii arteriale si de corectie a deformarilor osoase si ale posturii.
Sesiunile de kinetoterapie sunt recunoscute datorita eficientei pe care le au, dar si datorita faptului ca nu implica activarea durerii. Exista unele afectiuni care pot genera durere in cadrul exercitiilor de kinetoterapie, insa aceasta poate fi prevenita printr-o buna comunicare cu kinetoterapeutul.
Durerile de spate pot fi inlaturate prin exercitii statice si dinamice de gimnastica medicala efectuate sub indrumarea specialistului in kinetoterapie. Exercitiile constau in miscari ale trunchiului si ale membrelor inferioare si superioare, exercitii de repiratie, de echilibru, relaxare etc.
Exercitiile de kinetoterapie, efectuate la recomandarea specialistilor si sub indrumarea lor, ajuta si la mentinerea unei stari de bine si la relaxarea corpului, pe langa ameliorarea simptomelor afectiunilor mentionate anterior.