Cifoza reprezinta o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale cu mai mult de 50 de grade, cunoscuta sub numele de “cocoasa”. Afectiunea apare in general din cauza problemelor de dezvoltare, artritei coloanei vertebrale, a osteoporozei cu fractura de compresie a vertebrelor sau a unor traumatisme la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, este intalnita si in cazul persoanelor care practica culturism din cauza faptului ca acestea au tendinta de a ignora muschii posturali.

Antrenamentul la sala care vizeaza pieptul, umerii si posteriorul implica rotirea interna a umerilor si aducerea acestora in fata, astfel incat lungimea de repaus a muschilor se scurteaza, predispunand la aparitia cifozei.

Simptomele frecvente ale cifozei sunt umerii rotiti in interior, spatele rotunjit si capul orientat inainte, conducand la o postura inadecvata, soldata cu dureri de umeri, gat si ceafa, dureri de cap, dureri musculare intre omoplati, precum si deformari ale discurilor intervertebrale si presiuni asupra nervilor.

Pentru a preveni dezvoltarea afectiunii, este necesara preventia si corectarea posturii, precum si efectuarea unor exercitii care sa atenueze simptomele.

Un exercitiu foarte eficient poarta numele de YTWL si presupune restabilirea echilibrului muscular, eliminarea durerilor de umeri si a durerilor dintre omoplati, detensionarea trapezului superior si a muschilor gatului, precum si corectarea posturii.

Exercitiul contine 4 miscari diferite in cadrul carora se formeaza literele Y,T,W si L cu ajutorul trunchiului si al mainilor. Acesta se poate efectua stand cu abdomenul pe o minge de exercitii, pe o banca sau stand in picioare cu trunchiul inclinat la 45 de grade. Pentru a realiza forma literei Y, tineti degetele mari in sus si mainile la aproximativ 45 de grade fata de cap pentru a fi orientate in continuarea trapezului inferior. Repetati exercitiul de 5-10 ori si mentineti pozitia de tensiune timp de maximum 5 secunde.

Urmatorul exercitiu vizeaza formarea literei T care activeaza trapezul mijlociu si muschii romboizi. Apropiati umerii si omomplatii de coloana vertebrala ca si cum cineva va trage de brate si opuneti rezistenta.

Formarea literei W implica folosirea mainilor astfel incat sa formeze litera reprezentativa, tinand coatele indoite si palmele rotite catre exterior.

Pentru formarea literei L tineti bratele fixe la 90 de grade fata de trunchi, rotindu-le extern pentru a aduce antebratul in acelasi plan cu trunchiul.

Se mai recomanda efectuarea exercitiilor de mobilitate toracica si de intindere a pieptului, umerilor, precum si exercitiile care antreneaza partea inferioara a spatelui si soldurile. Pentru a scapa de simptomele neplacute ale cifozei si a redobandi o postura corecta, este utila repetarea acestor exercitii zilnic.