Unul dintre principalele simptome ale afectiunilor reumatice este durerea. In forma sa cronica, durerea are impact asupra starii fizice si psihice, scazand calitatea vietii si capacitatea de munca.
In general, afectiunile reumatice sunt ameliorate cu ajutorul unui tratament medicamentos adecvat, insa durerile pot persista. Durerea este influentata de factori multipli precum genetica, experienta, mediul cultural, social, starea psihica.
Durerile reumatice apar in anumite regiuni ale corpului sau in mai multe locuri, cum ar fi articulatiile periferice. Acestea pot fi agravate sau ameliorate de mai multi factori. Mobilitatea sau starea de repaus pot influenta simptomele, durerea accentuandu-se in timpul deplasarii sau al exercitiilor fizice si poate stagna odata cu repausul.
Pe de alta parte, perioadele de repaus prelungite, in special in timpul somnului pot produce o senzatie de rigiditate. Caldura amelioreaza durerile reumatice.
Severitatea durerilor variaza de la o persoana la alta si de la un moment la altul, imbunatatirile fiind greu sesizabile de-a lungul timpului.
Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor reumatice:
- Artrita – afecteaza in general incheieturile. Durerile sunt produse de deteriorarea cartilajului sau de sinovita.
- Bursita – se manifesta prin dureri ale bursei, un sac cu fluide care lubrifiaza articulatiile.
- Tendinita – se manifesta prin dureri ale tendoanelor cauzate de uzura, guta, infectii sau artrita reumatoida.
- Entezopatia – este cauzata de traumatisme sau inflamatii asociate altor afectiuni precum sindromul Reiter, artrita psoriazica, spondilita anchilozanta si artrita reumatoida.
- Miozita – cauzeaza dureri musculare din cauza inflamarii muschilor si se manifesta la persoanele cu afectiuni reumatice precum artrita reumatoida, lupus si sclerodermie.
- Sindromul miofascial – se manifesta prin durere si inflamatie la nivelul muschilor, cauzate de traumatisme, contractii musculare, artrita adiacenta, neuropatie.
Tratarea durerilor reumatice
In general, specialistii recomanda folosirea gelurilor antiinflamatoare si administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, unguente pe baza de capsaicina, creme speciale pentru masaj cu salicilati, aplicarea de comprese cu gheata sau baile fierbinti, aplicarea de plasturi analgezici pe zonele dureroase si exercitiile fizice care ajuta la imbunatatirea functiilor corpului si la redobandirea tonusului.
In cazul durerilor puternice, se recomanda evitarea activitatilor intense precum alergatul si practicarea inotului si a mersului de bicicleta. Tot in astfel de cazuri, medicii recomanda medicamente mai puternice, insa acestea necesita o atentie mai mare pentru ca pot cauza ulcere, afectiuni cardiace, probleme ale rinichilor sau ficatului sau sangerari stomacale. In plus, gheata si baile fierbinti nu sunt recomandate persoanelor care au probleme cu circulatia periferica.
Printre remediile naturale recomandate pentru combaterea durerilor reumatice se regasesc acizii grasi Omega 3, acidul gama linoleic, cu efecte antiinflamatoare, condimentele precum ghimbirul, turmericul, curcuma, probioticele si suplimentele din plante precum Boswellia, gheara diavolului, gingko biloba. De regula, efectele apar in cateva saptamani de la folosirea remediilor naturale.