Formele de artrita sunt caracterizate de inflamatii articulare insotite de durere, tumefactie, temperatura locala crescuta, inrosirea tegumentelor periarticulare si afectarea functiilor articulatiilor. Cele mai frecvente tipuri de artrite sunt guta, osteoartrita si artrita reumatoida.

Din cauza procesului inflamatoriu, artritele se pot agrava cu timpul, ducand la raspandirea inflamatiilor in corp si chiar la scaderea duratei de viata intre 3 si 10 ani. Inflamatiile se instaleaza in corp intre 25 si 50 de ani si sunt intalnite cu o frecventa mai mare in randul femeilor.

Medicamentele alopate recomandate pentru diminuarea intensitatii durerilor au o serie de efecte negative, favorizeaza aparitia diverselor afectiuni si nu ajuta la oprirea evolutiei bolii.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este cea mai des intalnita si se manifesta prin invadarea articulatiilor, erodarea si deformarea lor si ulterior anchilozarea acestora. Se manifesta prin dureri articulare intense si rigiditate progresiva la nivelul articulatiilor, dar si prin amorteli si senzatia de furnicatura in zona mainilor, stari de oboseala, insomnie si depresie.

Guta apare ca urmare a formarii cristalelor de urat sodic monohidrat la nivelul articulatiilor, oaselor si tesuturilor moi si se manifesta prin articulatii inrosite, sensibile si dureroase. Cel mai des apare la nivelul articulatiilor degetelor mari ale picioarelor, insa poate aparea si la nivelul articulatiilor piciorului, al gleznei, mainilor si incheieturilor.  Afectiunea revine de cele mai multe ori chiar daca se urmeaza tratamentul indicat de medic.

Osteoartrita se manifesta prin lezarea cartilajului articular din cauza unor factori genetici, metabolici, biomecanici si biochimici. Afectiunea evolueaza lent, ducand la lezarea tesutului si a osului, precum si la aparitia durerilor si a imobilitatii. In general, afecteaza articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale, degetele, soldurile si genunchii. Reprezinta cea mai frecventa cauza a durerilor articulare si a invaliditatii in randul persoanelor varstnice.

Un ingredient natural care ajuta la combaterea inflamatiilor este curcuminul, cu rol antioxidant, anti-inflamatoriu si anti-artritic, fara reactii adverse.

Curcuminul este cunoscut pentru rolul antioxidant si stimulator al sistemelor antioxidante de la nivelul celulelor. Favorizeaza detoxifierea ficatului si incetineste procesul de degenerare a celulelor din tesutul articular, mentinand articulatiile flexibile.

Curcuminul contine trei substante active din turmeric, care reprezinta un praf obtinut prin macinarea radacinei unei plante numite Curcuma Longa, din India.

In cazul in care are un nivel crescut de absorbtie, curcuminul are capacitatea de a combate inflamatia prin stoparea activitatii unor factori moleculari care favorizeaza inflamatia. Rolul si gradul sau de absorbtie sunt sporite daca este combinat cu piperul negru.