Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre conectate intre ele si mentinute cu ajutorul ligamentelor si discurilor intervertebrale, care sunt inconjurate de sistemul muscular. Coloana este caracterizata de mobilitate, insa daca este intens solicitata sau traumatizata poate suferi fracturi, luxatii sau asocieri intre ele.

Deseori, fracturile coloanei sunt generate de accidente majore, fiind diversificate in functie de zona unde sunt produse si de tipul de accident. Exista si cazuri in care accidente minore, precum apasarea brusca pe umeri sau lovirea capului produc fracturi in cazul unei coloane deja afectate.

In general, fractura se produce prin hiperflexie, adica prabusirea galeriei in mana, cadere in cap, impact al autoturismului in mers din fata sau hiperextensie care include lovirea din spate a autoturismului stationat sau presiune violenta si brusca in sens vertical pe o coloana rigida, de exemplu, prin caderea in picioare. Se produc anumite deplasari intervetebrale care se soldeaza cu comprimarea, strivirea sau sectionarea continutului canalului medular. Radacinile nervoase se pot rupe, contuziona sau comprima. In aproximativ 20-40% din situatii, se inregistreaza si leziuni neurologice.

In functie de accidentul produs si de semnele majore pe care le prezinta, se poate stabili daca leziunea vertebrala este simpla sau vertebro-medulara. Durerile spontane pot ajuta la identificarea corecta a zonei fracturate. De regula, acestea se accentueaza la miscare si presiune asupra apofizei spinoase sau transverse a vertebrei fracturate. Un diagnostic corect se poate realiza in urma unei examinari care consta in apasarea moderata a fiecarei vertebre. Identificarea fracturii se face prin semnalarea zonei dureroase. In unele situatii, poate aparea o deformare locala sub forma unei gibozitati mediane ascutite generate de fractura unei vertebre, iar in alte situatii, deformarea va fi rotunda daca sunt fracturate mai multe vertebre. La palpare, masele musculare paravertebrale sunt puternic contracturate.

Nervii pot fi afectati diferit in functie de impact, putand exista dislocari mari insotite de semne neurologice minore sau dislocari minore cu semne neurologice majore. Pot exista cazuri de paralizie flasca, cu eliminarea reflexelor osteotendinoase sublezionale, inlaturarea sensibilitatii, paralizie a sfincterelor caracterizata prin retentie de urina si incontinenta de materii fecale.

Sindromul paralitic incomplet se manifesta prin dureri de tip nevralgic, hipoestezii sau hiperestezii cutanate, pareze si paralizii localizate, diminuarea sau exagerarea reflexelor osteotendinoase in functie de leziunile radiculare sau medulare.

Cum se procedeaza in cazul unei fracturi a coloanei vertebrale

In caz de fracturi sau orice alte traumatisme ale coloanei vetebrale, chiar si minore, se impune imobilizarea persoanei accidentate in pozitie culcata si transportul rapid si corect la cel mai apropiat punct sanitar.

Se recomanda asezarea pe o targa obisnuita cu fata in jos daca este o fractura toracala sau lombara sau cu fata in sus daca este o fractura cervicala. In momentul ridicarii pe targa a persoanei afectate, coloana vertebrala trebuie sa fie dreapta, iar urcarea pe targa sa fie facuta simultan de mai multe persoane.

In cazul fracturilor cervicale se imobilizeaza gatul cu doua suluri asezate de ambele parti ale capului si unul sub gat. Pentru fracturile toraco-lombare se aseaza sub regiunea lombara o perna sau un sul care sa ajute la mentinerea coloanei intr-o pozitie adecvata. Fracturile simple, care nu implica leziuni mielice sunt tratate la sectiile de traumatologie, in timp ce fracturile mielice sunt tratate la sectiile de neurochirurgie. Tratamentele sunt complexe si variate in functie de gravitatea leziunilor.

Persoanele care se confrunta cu fracturi ale coloanei vertebrale au nevoie de dispozitive ortopedice speciale. In functie de diagnostic si de gradul de afectare, se pot folosi scaunele rulante, precum si orteze dedicate zonei traumatizate. Sisteme Ortopedice pune la dispozitia persoanelor cu fracturi ale coloanei vertebrale dispozitive concepute special pentru recuperare care ajuta la imbunatatirea calitatii vietii.