Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala trebuie sa isi monitorizeze in mod constant tensiunea pentru a evita accidentele cardiovasculare sau alte complicatii care pot aparea. Masurarea tensiunii arteriale este recomandata si persoanelor sanatoase pentru a verifica periodic starea de sanatate.

Recomandari pentru acuratatea valorilor tensiunii arteriale

Tensiunea poate fi masurata de catre oricine, acasa, insa este important ca tensiometrul sa fie utilizat corect. Acuratetea rezultatelor oferite de tensiometrele digitale este influentata de miscarile corpului, de aceea, este important ca persoana care urmeaza sa-si masoare tensiunea sa pastreze o pozitie relaxata inainte cu cateva minute de a incepe. Tensiometrul trebuie sa aiba dimensiunea potrivita pentru mana pacientului, iar bratul trebuie sa fie pozitionat la acelasi nivel cu inima.

Cofeina, fumatul, schimbarile bruste ale temperaturii, precum si factori ca stresul si agitatia duc, de obicei, la modificarea tensiunii arteriale. De aceea, inainte de a masura tensiunea, asigurati-va ca nu ati consumat cafea sau alcool cu cel putin o ora inainte si nu ati fumat cu cel putin 15 minute inainte. De asemenea, este important sa fiti calm si linistit si sa va aflati in repaus fizic de cel putin 5 minute.

Pentru o acuratete mai mare, e bine sa masurati tensiunea la ambele brate si, daca valorile sunt diferite, luati in considerare valoarea cea mai mare.

Tensiometrele existente pe piata, fie in forma clasica, fie digitala, arata tensiunea sistolica, adica valoarea mare, cand inima impinge sangele prin artere si tensiunea diastolica, adica valoarea mica, atunci cand inima se relaxeaza si presiunea scade.

Tensiometrele digitale

Tensiometrele digitale sunt moderne si mult mai usor de utilizat decat cele clasice.  Contin un ecran pe care se afiseaza valorile tensiunii si memoreaza ultimele 10-20 de valori ale tensiunii arteriale, indicand cu exactitate data si ora masurarii tensiunii.

Tensiometrele digitale detecteaza oscilatiile transmise de peretii vaselor de sange. Aceste oscilatii sunt transformate in semnale electrice care sunt interpretate de aparat si se afiseaza pe ecran.

Pentru a folosi in mod corect un tensiometru digital pentru brat, se recomanda sa tineti mana stanga pe masa, cu palma orientata in sus, pozitionand tensiometrul la aproximativ 2-3 cm de palma. Strangeti manseta si porniti tensiometrul, asteptand semnalul sonor al aparatului care indica faptul ca rezultatele s-au afisat pe ecran.

Daca alegeti un tensiometru pentru incheietura mainii, este important sa stiti ca poate furniza valori mai mari decat cel pentru brat. Variatiile de tensiune se datoreaza latimii arterelor din brat si arterelor de sange mai profunde din piele.

Cum interpretam rezultatele afisate pe ecranul tensiometrului

O persoana sanatoasa ar trebui sa aiba tensiunea sistolica intre 100 si 120 mmHg, iar cea diastolica intre 65 si 80 mmHg. Valorile situate sub aceste limite indica hipotensiune, iar cele aflate peste limite arata hipertensiune.  Este bine sa stiti ca presiunea sistolica creste odata cu varsta, in timp ce cea diastolica scade din cauza scaderii elasticitatii vaselor de sange.

De obicei, medicii recomanda monitorizarea atenta a tensiunii arteriale persoanelor predispuse la afectiuni cardiovasculare care sufera de prehipertensiune avand tensiunea intre 120/80 mmHg si 140/90 mmHg, dar si persoanelor care se confrunta cu hipotensiune sau hipertensiune.

In cazul persoanelor care se confrunta cu un debut al hipertensiunii arteriale, se recomanda monitorizarea tensiunii de doua ori pe zi pana cand valorile devin stabile.

O persoana care sufera de hipertensiune si urmeaza un tratament adecvat isi poate masura tensiunea saptamanal, iar persoanele diabetice nu ar trebui sa aiba o tensiune mai mare de 130/80 mmHg pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare.

SistemeOrtopedice.ro comercializeaza tensiometre digitale de la producatori de top la preturi accesibile. Dupa achizitionarea unui tensiometru digital, asigurati-va ca il depozitati in locuri sigure, ferite de temperaturi mari si nu il expuneti la lovituri sau zgarieturi.