Statisticile arata ca 6 din 10 persoane adulte se confrunta cu dureri de spate care pot fi prevenite prin corectarea pozitiilor inadecvate.

Specialistii recomanda alternarea temperaturii calde cu cea rece pentru a relaxa musculatura in caz de intindere sau sciatica.  O punga cu gheata asezata pe zona dureroasa, inlocuita dupa aproximativ 20 de minute cu o sticla cu apa fierbinte va ajuta la diminuarea durerii musculare.

Ceaiul de musetel ajuta la calmarea tesutului muscular, trei cesti de infuzie de musetel fiind foarte eficiente pentru relaxarea tesuturilor musculare tensionate.

Somnul este esential pentru sanatatea organismului, iar salteaua pe care dormim are o contributie majora asupra posturii adecvate. Cele mai bune saltele sunt cele rigide pentru ca ajuta la mentinerea unei pozitii corecte a spatelui. Persoanele care dorm pe o parte pot aseza o perna intre genunchi pentru a mentine o postura corecta.

Pernele au si ele un rol important pentru evitarea aparitiei durerilor de spate, iar cele anatomice sau ortopedice mentin coloana intr-o pozitie corecta si relaxeaza muschii spatelui.

Dormitul cu fata in jos ar trebui evitat pentru ca aceasta pozitie necesita ridicarea capului pentru a putea respira si favorizeaza aparitia durerilor de gat.

Scaunele cu spatar flexibil sunt utile pentru ca se pot ajusta astfel incat pozitia sa fie cat mai buna pentru coloana vertebrala. Se recomanda ca, atunci cand stam pe scaun, sa tinem picioarele pe podea si spatele usor inclinat, lipit de spatar astfel incat corpul sa formeze un unghi de 135 de grade. In acest mod, ne asiguram ca presiunea asupra discurilor intervertebrale si a muschilor si tendoanelor este scazuta.

Se recomanda efectuarea unor miscari naturale in detrimentul celor fortate care pot pune presiune asupra coloanei si muschilor din zona dorsala. In cazul ridicarii unor obiecte grele, se recomanda indoirea genunchilor si, dupa ridicarea obiectelor, indreptarea lor, tinand spatele drept.

Includerea in dieta a alimentelor abundente in calciu ajuta la intarirea oaselor si prevenirea durerilor de spate. Sunt indicate alimente care contin calciu - varza, broccoli, spanac, peste, vitamina D si magneziu – legume vezi, cartofi, banana, cereale, seminte, peste, soia sau suplimente care au in compozitie calciu si magneziu.

Persoanele supraponderale pot adopta un regim alimentar abundent in nutrienti si cat mai scazut in carbohidrati.

Femeile insarcinate se pot confrunta cu dureri de spate din cauza greutatii sarcinii. Medicii recomanda purtarea de imbracaminte speciala care asigura sustinerea abdomenului, mentinerea spatelui drept si evitarea incaltarilor cu toc. Exercitiile pentru indreptarea posturii si mentinerea flexibilitatii articulatiilor pot avea un impact pozitiv asupra coloanei vertebrale.

Exercitiile fizice si miscarea sunt foarte eficiente pentru a preintampina aparitia durerilor de spate, dar si pentru a avea un stil de viata sanatos.