Persoanele imobilizate la pat au nevoie de o ingrijire atenta si de dispozitive ajutatoare de buna calitate care sa nu favorizeze aparitia complicatiilor.
De aceea, alegerea unei saltele antiescare eficiente poate face diferenta in calitatea vietii bolnavului.
Pe piata exista saltele de diverse tipuri, cu diverse caracteristici si la preturi foarte variate. Pentru a asigura un nivel de confort si a preveni aparitia escarelor, un produs din clasa medie cel putin reprezinta de cele mai multe ori o necesitate.
Cum alegem insa o saltea care sa corespunda nevoilor si asteptarilor noastre?
Vom analiza doua modele care se incadreaza in aceeasi categorie de pret, respectiv Dyna-Form Mercury, la un pret de aproximativ 1600 lei si Armony 700, la un pret de aproximativ 1800 lei.
Salteaua Dyna Form Mercury este confectionata dintr-un material de o calitate deosebita si are o capacitate de repartitie a presiunii pe zonele sensibile de dezvoltare a escarelor, fiind recomandata persoanelor cu un risc ridicat de aparatie si evolutie a ulcerului de presiune.
Corpul saltelei are caneluri cu profil diferit pentru diverse parti ale corpului. Decuparile fetei superioare de dimensiuni mai mari in zona dorsala si sacrala si cu dimensiuni reduse in zona gambelor si calcaielor ajuta la preluarea greutatii in mod uniform.
Este realizata din spuma de tip CMHR, care este rezistenta la ardere si la uzura. Spuma este compacta pe fata inferioara si pe lateralele saltelei.
Salteaua preia forma corpului pacientului si redistribuie presiunea rezultata din greutatea corporala in mod uniform pe o suprafata mare, conferind pacientului confort. Totodata, are o bordura mai rigida care ofera siguranta pentru transferul pacientului pe si de pe pat.
Are o husa cu suprafata exterioara de tip stretch, permeabila la vapori pentru aerisirea pielii si confectionata din poliuretan. Husa contine solutii antibacteriene pentru prevenirea infectiilor si are rolul de a reduce forta de frecare cu corpul bolnavului. Partile husei sunt sudate in mod etans pentru a preveni infiltrarea lichidelor, iar husa poate fi spalata la o temperatura de maximum 95 grade Celsius. Baza din poliuretan are rol antifrecare pentru a oferi siguranta. In plus, salteaua are parti care se pot inlocui in cazul in care se deterioreaza si este confectionata pentru a rezista la o uzura severa, avand o greutate de 11 kilograme.
Poate fi utilizata pentru pacienti cu o greutate maxima de 254 de kilograme si are o dimensiune de 198 cm lungime, 88 cm latime si 15 cm inaltime.
Salteaua antiescare Armony 700 ajuta la prevenirea aparitiei escarelor, precum si la tratamentul de durata al escarelor deja aparute.
Este confectionata pentru a sustine o greutate maxima a bolnavului de pana la 170 de kilograme.
Totodata, este prevazuta cu o functie care permite dezumflarea in mod instant. Salteaua are un sistem de alarma sonora pentru a avertiza asupra unei presiuni scazute, iar husa este lavabila.
Ca dimensiuni, salteaua are 203 cm lungime, 88 cm latime si 20 cm inaltime.
Desigur, ambele modele prezinta plusuri si minusuri, insa alegerea ramane intotdeauna la latitudinea persoanei care ia decizia de cumparare.
In concluzie, este foarte important ca, in astfel de situatii, sa cantariti aspectele care impacteaza cel mai mult calitatea vietii pacientului, iar materialele din care sunt confectionate saltelele, rezistenta acestora si modul in care au fost create sunt aspecte determinante pentru acesti parametri. Totodata, trebuie sa tineti cont si de faptul ca un bolnav imobilizat la pat va avea nevoie de o redistribuire constanta a greutatii, dar si de o saltea pentru prevenirea escarelor cu o bordura rezistenta care sa favorizeze transferul pacientului de pe pat pe fotoliul rulant si invers.