Durerile articulare apar din cauza inflamatiilor articulare, cauzate de artrite infectioase sau artrite autoimune si a afectiunilor degenerative ale cartilajelor, cauzate de artroze.

Exista o serie de remedii naturale care ajuta la diminuarea durerilor articulare:

Caldura locala

In perioadele reci, se recomanda purtarea hainelor din tesaturi naturale sau infasurarea articulatiilor dureroase in tesaturi naturale din lana sau bumbac pentru a scadea gradul de disconfort.

Remedii externe

Masaj

Tincturile si uleiurile sunt ideale pentru masarea zonelor afectate: tinctura de muguri de plop, amestecul din tincturi de muguri de plop, ardei iute, ienupar si ulei esential de menta, pin, levantica si coriandru.

Uleiul de ricin si uleiul de menta

Au efect calmant daca sunt aplicate pe articulatie prin masaj usor. Se recomanda si aplicarea sub forma de compresa calda si infasurarea articulatiei intr-o tesatura de bumbac.

Polenul

Se aplica pe articulatia dureroasa sub forma de pasta si ulei vegetal si se lasa pe durata noptii sa actioneze.

Argila se poate amesteca cu ceaiuri obtinute din flori de soc, de musetel, coaja de salcie, frunze de tarhon, frunze de mesteacan, frunze de frasin, teci de fasole, seminte de lucerna, radacina de lemn dulce, fructe de ienupar pentru a crea o pasta care se aplica pe articulatia dureroasa.

Papadie

Se pun flori de papadie la macerat in alcool timp de 2 saptamani, intr-un recipient inchis la culoare si se aplica pe zonele dureroase, avand grija sa se mentina articulatiile calde.

Ridiche neagra, hrean sau usturoi pisat

Se rade o ridiche, un hrean sau se piseaza usturoi, se intinde pe o bucata de tifon pe care s-a adaugat ulei si se aplica pe articulatia afectata, infasurand bine articulatia. Se lasa peste noapte.

Pasta din ghimbir si miere

Se obtine din amestecul a 200 de grame de praf de ghimbir cu doua lingurite de miere si se aplica pe zonele afectate. Acelasi amestec poate fi combinat cu 400 ml de apa si baut.

Cataplasme si comprese

Cataplasmele cu rozmarin, frunze de varza sau cu ceapa sunt foarte eficiente pentru calmarea durerilor articulare.

Compresele cu infuzie de sulfina, cu decoct din radacina de tataneasa, cu infuzie de menta au rol de alinare a durerilor si inflamatiilor articulare.

Baile calde

Bai cu pin

Crengile de pin, taiate bucati si fierte timp de 2-3 minute in apa clocotita pot avea efecte miraculoase. Apa rezultata se poate folosi in apa de baie, in care se recomanda sa stati timp de 20-30 de minute.

Din mugurii de pin se poate face un decoct care se adauga in apa de baie.

Bai cu argila

Se recomanda dizolvarea in apa de baie a unui kilogram de argila.

Bai cu sare

Se pot face bai in care se adauga sare.

Baile balneare

Ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor articulare.

Remedii interne

Ceaiuri

O multime de plante ajuta la scaderea inflamatiilor si la detoxifierea tesuturilor. Ceaiuri recomandate: rozmarin, coada calului, curcuma, flori de soc, de musetel, coaja de salcie, frunze de tarhon, frunze de mesteacan, frunze de frasin, teci de fasole, seminte de lucerna, radacina de lemn dulce, fructe de ienupar.

Ceaiul de lavanda cald, combinat cu uleiul de lavanda sau decoctul de musetel poate avea efecte similare.

Boabe de ienupar

Pot fi ingerate simple, mestecandu-se incet, pornind de la 3-4 boabe pe zi si crescand cu cate 1 bob pe zi, pana la 15 boabe. Cura se tine pana se ajunge descrescator la 3-4 boabe pe zi. Boabele de ienupar contin vitaminele C, B, fier si crom.

Decoct de ceapa

Se face din 2-3 cepe taiate sau zdrobite si fierte intr-un litru de apa, timp de 15 minute dupa ce incep sa clocoteasca.

Sucuri naturale

Sucurile din cartofi, telina si morcovi, napi, varza, lime si lamaie cu apa, sfec la rosie si ananas sunt foarte bune pentru articulatii.

Regimul alimentar

Un regim alimentar sanatos ajuta la combaterea problemelor articulare si trebuie sa includa alimente alcaline. Pe lista alimentelor recomandate, se regasesc strugurii rosii, ghimbirul, soia, ciresele, fructele de padure, bananele, pepenii, citricele, kiwi, merele, prunele, lintea, nucile, semintele si legumele crude – morcovi, varza, marar, patrunjel, pastarnac, ceapa, usturoi.