Persoanele imobilizate la pat prezinta un risc crescut de a se confrunta cu aparitia escarelor sau a leziunilor de decubit care sunt rani aflate la nivelul pielii si care se adancesc odata cu timpul, putand ajunge pana la os.

In cazul in care evolutia escarelor nu este stopata prin metode corespunzatoare, ranile se agraveaza fiind necesara interventia chirurgicala.

Pentru a preveni evolutia escarelor, specialistii recomanda intoarcerea in mod regulat a pacientului de pe o parte pe alta pentru ca pieliea si musculatura sa respire. Repozitionarea se face tinand cont de toleranta tesutului, de nivelul de activitate si gradul de mobilitate a bolnavului.  Aceasta metoda este dificil de pus in practica din cauza ca necesita supervizarea continua a bolnavului. Folosirea saltelelor speciale usureaza foarte mult ingrijirea unui bolnav imobilizat la pat.

Saltelele antiescare sunt produse special create pentru a preveni si trata escarele, asigurand diminuarea intensitatii presiunii exercitate asupra pielii si muschilor. Folosirea lor scade necesitatea repozitionarii frecvente a bolnavului.

Ingrijirea unui bolnav imobilizat la pat

Este bine sa aveti in vedere ca o pozitie in care capul bolnavului este ridicat, pune presiune pe osul coccigian si pe cel sacral si favorizeaza aparitia escarelor in aceste zone.

Monitorizati constant zonele afectate si observati starea escarelor. Este important ca bolnavul sa nu fie asezat pe suprafata afectata, sa nu masati sau sa frecati zonele inrosite. Daca pielea este uscata, se recomanda folosirea unor substante emoliente care sa o hidrateze.

Calcaiele trebuie sa fie si ele protejate si ridicate astfel incat presiunea manifestata la nivelul lor sa fie cat mai scazuta. Este indicat sa asezati gambele pe o perna pentru a ajuta la diminuarea presiunii si a schimba punctele de presiune, prevenind astfel aparitia escarelor. Daca bolnavul este amplasat intr-un scaun cu rotile iar picioarele sale nu ating podeaua, aveti grija ca acesta sa aiba in permanenta un suport pentru picioare.

Evolutia escarelor si tratarea lor

In prima etapa, apare eritemul, care reprezinta inrosirea locala a pielii in zona in care s-a exercitat presiunea. Se recomanda identificarea cauzei care a dus la inrosirea pielii si modificarea punctului de sprijin pentru a favoriza disparitia eritemului.

In cea de-a doua etapa, zona devine rosie si fierbinte, avand umflaturi, iar pielea este in unele cazuri crapata. Pentru a facilita vindecarea escarelor, se recomanda golirea basicilor de lichid si aplicarea de pansamente, precum si evitarea sprijinirii corpului pe punctele afectate.

Nivelul urmator implica o ulceratie superficiala prin care apare o pierdere de tesut la suprafata pielii care avanseaza ulterior la nivel mai profund, ducand la aparitia ulceratiei profunde, numite si necroza. In aceasta etapa, sunt afectate atat straturile cutanate, cat si muschii si oasele.

In cazurile in care ulceratia este superficiala se recomanda curatarea si dezinfectarea ranii de 2 ori pe zi, aplicarea unguentelor speciale si pansarea zonelor afectate pentru a accelera regenerarea tesuturilor. De asemenea, e necesara pozitionarea bolnavului astfel incat sa se evite exercitarea presiunii corpului pe zonele afectate.

In ultima etapa, cand ulceratia este profunda, se recurge la tratamentul chirurgical, iar vindecarea este anevoioasa.

Vindecarea escarelor implica, in etapele mai avansate, mentinerea suprafetei umede si absorbtia exsudatului – secretia rezultata in urma procesului inflamator – prin folosirea pansamentului astfel incat sa favorizeze dezvoltarea noului tesut. O alta etapa in procesul de vindecare este cea de epidermizare, cand rana se inchide si se recomanda utilizarea de creme care sa stimuleze regenerarea pielii si sa faciliteze vascularizarea zonei.

Inainte de a achizitiona o saltea ortopedica, este bine sa solicitati recomandarea medicului si pentru a fi bine informati cu privire la masurile necesare privind repozitionarea bolnavului, suprafetele de suport utilizate si alimentatie. SistemeOrtopedice.ro comercializeaza o gama larga de saltele ortopedice de la furnizori de top. Gama de saltele contine modele recomandate pentru toate stadiile escarelor, facilitand atat preventia, cat si tratarea acestora.