Scolioza reprezinta o afectiune a coloanei vertebrale care consta in devierea in plan frontal sau in rasucirea coloanei in jurul axului, formand litera S sau C. In general, afectiunea apare la mijlocul spatelui in zona toracica sau in partea de jos a coloanei in zona lombara.
Curburile coloanei mai mici de 10 grade sunt considerate deviatii normale, scolioza aparand atunci cand deviatia depaseste 10 grade.
Cauze
Scolioza apare de obicei in copilarie sau in adolescenta, fiind asociata factorilor genetici si reprezentand o afectiune familiala.
Scolioza nestructurata include curburi fara rotatie si este reversibila, fiind cauzata de durere sau spasm muscular, de inflamatii precum apendicita acuta sau de inegalitatea membrelor inferioare.
Scolioza structurata include curburi cu rotatie si este ireversibila. Este generata de:
- Anomalii prezente la nastere, precum spina bifida, din cauza careia canalul spinal nu se inchide normal sau situatii care afecteaza formarea naturala a osului;
- Afectiuni musculare sau nervoase de tipul paraliziei cerebrale sau distrofiei musculare;
- Traumatisme;
- Infectii;
- Tumori.
In copilarie sau adolescenta, scolioza nu se manifesta prin dureri. In cazul in care este prezenta, ea poate fi cauzata de tumori ale oaselor sau ale maduvei.
In cazul aparitiei la varsta adulta, aceasta se datoreaza modificarilor coloanei in urma unor procese degenerative cauzate de osteoartrite sau osteoporoza. Boala poate fi insotita de durerea de spate, mai ales daca se agraveaza, putand duce inclusiv la dificultati la respiratie.
Pe masura ce se agraveaza, vertebrele se rotesc spre interiorul inelului de curbura. In cazul deformarilor grave, deformarea coastelor poate duce la diminuarea aerului din plamanii si implicit la insuficienta cardiaca pentru ca obliga inima sa faca un efort suplimentar.
Tratament
In functie de gravitatea afectiunii, de varsta, marimea curburii si riscul progresiei acesteia, se poate opta pentru tratamentul nechirurgical sau cel chirurgical.
Tratamentul nechirurgical implica controale periodice, de cel putin doua ori pe an pentru evaluarea evolutiei curburii, utilizarea unui corset si exercitii fizice corective.
Tratamentul chirurgical implica tehnici care mentin deformarea la un anumit nivel, impiedicand evolutia acesteia. Este utilizata in cazurile in care scolioza depaseste 40 de grade si corsetele devin ineficiente, iar riscul de agravare este foarte ridicat. In cazul copiilor, interventia chirurgicala este recomandata pana in 12 ani.
Medicii mai recomanda tratamentul medicamentos atunci cand durerile sunt asociate bolii. Medicamentele pot diminua durerile spatelui, insa nu previn reaparitia lor si nu ajuta la vindecarea afectiunii.
Persoanele care se confrunta cu interventii chirurgicale vor necesita echipamente ortopedice speciale care sa ii ajuta in procesul de vindecare. Sisteme Ortopedice comercializeaza o gama larga de produse si echipamente ortopedice destinate imbunatatirii calitatii vietii persoanelor afectate de boli locomotorii.