Osteoartrita este una dintre cele mai frecvente afectiuni articulare si este intalnita sub numele de gonartroza cand se instaleaza la nivelul genunchiului ca urmare a distrugerii cartilajului dintre articulatiile genunchiului. Se manifesta prin durere, rigiditate articulara si umflaturi la nivelul genunchiului.

Pacientii care sufera de gonartroza trebuie sa adopte un stil de viata sanatos si sa faca in mod constant exercitii fizice de intensitate moderata pentru a avea o greutate optima. Un plus al efectuarii de exercitii fizice este ca articulatiile sunt stimulate prin miscari variate care duc la imbunatatirea rezistentei muschilor si diminueaza inflamatiile si durerile.

In cazul bolnavilor de gonartroza, se recomanda mersul pe jos, pe bicicleta, inotul sau aerobicul in apa. Aceste tipuri de exercitii scad presiunea exercitata asupra articulatiilor si amelioreaza durerile. Se recomanda evitarea exercitiilor de alergare sau a celor care include utilizarea stepper-ului.

Persoanele supraponderale trebuie sa elimine surplusul de kilograme pentru a scapa de presiunea pe care greutatea o manifesta asupra articulatiilor. De aceea, o dieta sanatoasa si un program de exercitii fizice sunt obligatorii. Exercitiile de stretching sau yoga sunt perfecte pentru a elimina surplusul de kilograme si pentru a incalzi articulatiile si a le reda flexibilitatea.

Sfaturi pentru o dieta echilibrata:

  • Dieta trebuie sa imbine fructe, legume, proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase.
  • Consumul de zahar, sare si grasimi saturate trebuie sa fie cat mai scazut.
  • Alimentele prajite trebuie sa fie eliminate din alimentatie.
  • Se recomanda un consum scazut de carne in general, indiferent de tip. Carnea rosie se poate consuma de cel mult doua ori pe saptamana. In locul carnii de porc si a celei de miel, se poate consuma carnea de curcan, de pui sau de iepure. Pestele, in schimb este ideal pentru curele de slabire si pentru sanatatea organismului in general.
  • Alimentele preparate la abur sunt preferate celor prajite si afumate.
  • Se recomanda introducerea in alimentatie a cat mai multor legume si fructe, in special a fructelor de padure.
  • Pe lista alimentelor permise se regasesc nucile, branza cheddar, migdalele si salatele cu dressing din ulei vegetal, sau iaurt degresat.
  • Sunt indicate mesele dese care contin cantitati scazute de alimente.
  • Un aport adecvat de apa este esential pentru incetinirea evolutiei bolii. Sunt premise si compoturile neindulcite si sucurile naturale, fara zahar adaugat. Este bine sa se evite cafeaua care scoate calciul din oase sau sa se consume in cantitati reduse cu lapte.