Osteoporoza este o boala care fragilizeaza oasele si predispune la aparitia fracturilor, fiind intalnita cu o frecventa mai mare in randul femeilor.

Specialistii recomanda efectuarea unor exercitii care sa ajute la intarirea muschilor si oaselor si la imbunatatirea posturii si echilibrului.

Postura corecta

Pentru imbunatatirea posturii in timpul mersului si al pozitiei corecte pe scaun este important ca gatul, capul si spatele sa aiba o pozitie corecta in pozitia verticala.

Exersarea pozitionarii corecte a corpului se face tinand spatele la perete, cu capul, umerii si spatele lipiti de perete, pastrand o distanta de 5-6 cm intre picioare si zid. Sunt importante relaxarea umerilor si privirea inainte, incordarea abdomenului si a feselor, dar si presarea spatelui de perete, pastrand o distanta de o mana intre zid si curbura spatelui.

Mersul ajuta la intarirea picioarelor si a inimii si imbunatateste echilibrul. In timpului mersului, este bine sa mentineti privirea inainte si capul sus, iar spatele si gatul sa fie drepte, barbia sa fie paralela cu solul, iar umerii sa fie relaxati si sa se miste natural, incordand usor muschii abdominali.

Exercitii pentru umeri

Specialistii recomanda efectuarea unor exercitii pentru umeri, spate, brate, abdomen si picioare pentru a combate simptomele osteoporozei.

Pentru efectuarea exercitiilor pentru umeri, este bine sa va relaxati capul si umerii, sa va asezati pe un scaun, mentinand privirea inainte si sa trageti barbia spre gat, fara a muta capul. Totodata, se recomanda sa impingeti mainile in spate pentru a indrepta coloana. Este bine sa mentineti aceasta pozitie timp de cateva secunde si sa repetati exercitiul de cateva ori.

Pentru tonifierea muschilor de la nivelul umerilor, asezati-va pe un scaun si tineti in mana o greutate cuprinsa intre 500 g si 1 kg si impingeti mana cu greutatea in spate, mentinand aceasta pozitie timp de cateva secunde. Repetati acest exercitiu de cateva ori si apoi schimbati greutatea in cealalta mana.

Exercitii pentru spate si abdomen

Pentru a realiza exercitii pentru spate, brate si abdomen, asezati-va cu fata la perete, tinand mainile pe langa corp, mentinand o distanta de 15 cm fata de zid. In timpul inspiratiei, aplatizati stomacul si ridicati mainile astfel incat sa atingeti peretele, iar cand expirati, coborati ambele maini pentru a reveni la pozitia initiala. Efectuati aceleasi manevre, utilizand pe rand mana stanga si mana dreapta.

Pentru intarirea muschilor abdominali si ai celor inferiori ai spatelui, intindeti-va pe spate cu genunchii indoiti si talpile fixate pe podea, tinand spatele drept. Incordati muschii abdominali si rostogoliti pelvisul, astfel incat sa neteziti podeaua cu spatele. Mentineti aceasta pozitie timp de aproximativ 5 secunde si apoi relaxati-va.

Adoptati o postura corecta si indreptati-va spatele, asezandu-va pe scaun cu mainile in spatele gatului si impingeti usor coatele in spate in timp ce inspirati. Mentineti aceasta pozitie timp de cateva secunde, iar apoi reveniti la pozitia initiala.

Exercitii pentru coapse

Exercitiile destinate muschilor coapselor se fac stand pe scaun cu spatele drept si mainile pe picioare si incordand usor unul dintre genunchi la cativa centimetri de sol, fara a apleca sau roti spatele.